ZWZ IDM podsumowało rok działalności - informacja prasowa

ZWZ IDM PODSUMOWAŁO ROK DZIAŁALNOŚCI

I ZDEFINIOWAŁO WYZWANIA DLA BRANŻY W 2018 ROKU

11 czerwca 2018 roku odbyło się Zwyczajne Walne Zgromadzenie Izby Domów Maklerskich. Podsumowano działalność Izby w 2017 roku oraz zdefiniowano wyzwania, które stoją przed branżą. Za największy sukces ubiegłego roku uznano efekty prac dot. Ustawy o obrocie instrumentami finansowymi. W wyniku działań Izby udało się m.in. dostosować zapisy dotyczące outsourcingu, raportowania posttransakcyjnego i unbundlingu oraz wypracować nowe standardy w zakresie zarządzania firmami inwestycyjnymi i ochrony inwestora. W tym roku, w ramach dalszych prac, Izba planuje aktywnie wspierać tworzenie Strategii rozwoju rynku kapitałowego w Polsce 2019-2023, której założenia Ministerstwo Finansów ogłosiło podczas XVIII Konferencji IDM. ZWZ uzupełniło skład Rady Domów Maklerskich i powołało do pełnienia funkcji Członka Rady Filipa Kaczmarzyka, Członka Zarządu X-Trade Brokers DM S.A.

W 2017 roku IDM bardzo aktywnie uczestniczył w dyskusjach oraz wyrażał swoje stanowisko w sprawach kluczowych dla rynku kapitałowego i domów maklerskich. Izba konsultowała ponad 20 aktów prawnych – projektów ustaw i rozporządzeń. Przed nami kolejne wyzwania na 2018 rok związane z tworzeniem Strategii rozwoju rynku kapitałowego w Polsce. Od tego, jaki kierunek strategiczny dla rynku kapitałowego obierzemy dziś, zależy dalszy rozwój gospodarczy kraju – mówi Waldemar Markiewicz, Prezes Izby Domów Maklerskich.

• Polski DM 1

• Vestor DM